11 de set. 2008

El Dia de la Resistència



Avui és 11 de Setembre, i de la mateixa manera que l'any passat parlàvem dels 300 anys de la Batalla d'Almansa (País Valencià) el 1707, en aquest cas es commemora al Principat la caiguda de Barcelona l'any 1714 en la Guerra de Successió, un any abans que la caiguda de Mallorca, gràcies al Tractat d'Utrecht que representaria la retirada del suport anglès als catalans a canvi del lliurament de Menorca (i Gibraltar) a la Corona Britànica. Aquesta festa s'ha oficialitzat en els darrers anys com a Diada Nacional de Catalunya, però potser conscients que la Nació Catalana no s'acaba ni a Barcelona ni al Principat, i sobretot que una Nació no es pot construir sobre derrotes, des de Catalunya Acció l'hi han començat a donar un altre nom segurament més adequat i exacte: El Dia de la Resistència. I és que, recordem-ho, la festa nacional de tots els Països Catalans, la que tenim més en comú arreu del territori, no és altra que Sant Joan, com a mínim mentre no tinguem una altra festa que celebrar. Així, recordem avui la Resistència de la capital contra les tropes borbòniques castellanofranceses, per la defensa de les nostres llibertats i de les nostres institucions. La caiguda de Barcelona representa el símbol del començament d'una repressió oficial ja sense cap necessitat de dissimular per imposar les institucions, les lleis i la llengua de Castella al nostre País de Països.


Anunci de CATALUNYA ACCIÓ al Diari Avui del passat diumenge 07-09-2008, on s'anomena l'Onze de Setembre com a Dia de la Resistència.

Com cada any, entre ahir a la nit i avui es fan diferents actes interessants i emotius en record dels que van lluitar per la nostra Nació, i possibles propostes de futur en conferències i presentacions. A més, com heu pogut veure aquesta setmana també des d'aquest bloc pel requadre que apareix a baix a l'esquerra, a les 17 h. està convocada la manifestació que començarà a la Pl. Urquinaona amb el lema SOM UNA NACIÓ, VOLEM UN ESTAT PROPI. Un Estat propi que, per cert, ja hi ha un nou menorquí (el que fa 101) que el demana, el 34è des de Maó.

Per entendre millor el que va passar, deix aquí els enllaços a un documental d'una hora de durada que fa uns anys va emetre TVC: El Born, un vincle amb el passat.

Part 1: La Barcelona dels s. XVI a XVIII

Part 2: Mort de Carles II, l'Embruixat

Part 3: Els Dalmases

Part 4: Les restes del Born

Part 5: Els vigatans

Part 6: El cant dels ocells

Part 7: Convocatòria de les Corts Catalanes

Part 8: Guerra de Successió

Part 9: L'ocupació de Menorca

Part 10: Setge de Barcelona

Part 11: Les conseqüències

També és imprescindible la web 11setembre1714.org.

Bon Dia de la Resistència a tothom i que tots els que vulguin un Estat propi que puguin anar a la manifestació d'avui capvespre a Barcelona que no hi faltin!